Gå til hovedindholdet
Portrætfoto af Mogens Vestergaard

Behandlingsrådet igangsætter ved årsskiftet 2025 en ny ulighedsanalyse med fokus på prioritering og differentierede indsatser i sundhedsvæsenet

Emnet for Behandlingsrådets analyse inden for ulighed i sundhed 2025 er nu udvalgt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner. Formålet med analysen er at belyse ulighed i behandlingsforløb samt behovet for og strategier til differentiering af indsatser indenfor udvalgte sygdomsområder og patientgrupper. Analysen skal bidrage til at kvalificere beslutninger i sundhedsvæsenet, således at behandlingsindsatser tilpasses den enkelte patients behov som et redskab til at sikre mere lighed i sundhed.

- Vi ser tydeligt, at der eksisterer ulighed i behandlingsforløbene, hvor visse patientgrupper modtager en mindre optimal behandling relateret til deres individuelle livsomstændigheder og vilkår. Ved at fokusere på differentierede indsatser kan vi imødekomme disse forskelle og sikre en mere retfærdig behandling på tværs af sociale grupper. Det handler om at identificere barrierer og finde de rette strategier til at tilpasse indsatserne, forklarer Mogens Vestergaard, formand for programgruppen for analyser vedrørende Ulighed i Sundhed hos Behandlingsrådet, professor ved Aarhus Universitet og praktiserende læge ved Lægefællesskabet Grenaa og fortsætter: 

- Samtidig kan det være et afgørende skridt mod at sikre nødvendige prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvor ressourcerne udnyttes optimalt til gavn for dem med størst behov, alt imens en bæredygtig udvikling af sektoren opretholdes.

Analysen i 2025 vil bl.a. undersøge behovet for differentierede indsatser indenfor udvalgte sygdomsområder og behandlingsforløb, og fokusere på at identificere barrierer og facilitatorer for eksempelvis udvikling, implementering og anvendelse af sådanne indsatser. Den præcise afgrænsning af emnet fastlægges af fagudvalget i første kvartal af 2025, hvorefter yderligere information vil være tilgængelig på hjemmesiden.  

Analysen forventes publiceret i januar 2026.

Nyt formandskab på vej

Ved årsskiftet 2025 overtager Pernille Tanggaard Andersen formandsposten for programgruppen for analyser af Ulighed i Sundhed hos Behandlingsrådet efter Mogens Vestergaard, som fratræder, da hans periode som formand udløber. Pernille Tanggaard Andersen er professor i sundhedsfremme og institut- og campusleder ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet. Hun kommer hermed til at stå i spidsen for programgruppen i arbejdet med næste års analyse.

Behandlingsrådets opgave vedrørende ulighed i sundhed

Behandlingsrådet udarbejder årligt en analyse for Sundhedsministeriet og Danske Regioner, der undersøger uligheder i behandling og sundhedstilbud blandt forskellige patientgrupper i Danmark. Analyserne vedrørende ulighed i sundhed er en særskilt opgave under Behandlingsrådets portefølje og udarbejdes i samarbejde med forskere, kliniske eksperter og patientrepræsentanter. 

Fra 1. januar 2025 bliver Behandlingsrådet en del af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.